Депутатите изненадващо решиха да освободят от заемания пост председателя на Сметната

...
Депутатите изненадващо решиха да освободят от заемания пост председателя на Сметната
Коментари Харесай

Депутатите освобождават спешно шефа на Сметната палата

Депутатите изненадващо взеха решение да освободят от заемания пост председателя на Сметната палата Цветан Цветков.

Вносители на решението са лидерите на парламентарнти групи на ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и " Български напредък ", а Народното заседание размести дневния си ред, с цел да включи точката, и даже измести парламентарния надзор във вторник.

По сходен метод преди няколко дни бе заменен и шефа на Националната здравна каса Петко Салчев.

Седемгодишният мандат на Цветан Цветков като ръководител на Сметната палата изтече през предходната година. 

Десислава Атанасова от ГЕРБ обаче изясни, че това не е единствената причина за поисканото му освобождение. " Няколко одита, възложени на СП от Народното събрание не бяха ни показани. Освен това Сметната палата не е упражнявала надзор върху финансирането на политическите партии ", съобщи Атанасова.

Преди ден в бюджетната комисия на Народното събрание Цветков бе поканен да изясни какви одити е правила палатата на финансирането на партиите. По време на това чуване се разбра, че законодателството дава много лимитирани пълномощия на инспекторите.

Политическата борба към следствието на " Нексо " продължава да се разгорещява и заплашва да обхване и други политически обединения, с изключение на Политическа партия и Демократична България. В Народното събрание към този момент се вършат опити да се навърже и новоучредената партия " Спаси София ", която съществено ще конкурира по-старите политически сили.

" Вчера изнесените от СП данни ни дават задоволително съображение, че ръководителят Цветан Цветков не е полагал задоволително старания за осъществяването на одитите на финансирането на политическите партии ", уточни Десислава Атанасова от парламентарната естрада. От ГЕРБ, Движение за права и свободи, Българска социалистическа партия и Български напредък оферират на поста на Цветков да бъде назначена заместник-председателят на Сметната палата Горица Грънчарова.

Преди това от " Демократична България " се възмутиха, че точката за промяна на шефа на СП бе гласувана в дневния ред, без проекторешението да е качено на уеб страницата на Народното събрание и да няма изясненост с какви претекстове се предлага. 

" Това, което вършиме е скандално ", обърна се към вносителите на предлагането Асен Василев от " Продължаваме промяната ". Той настоя изборът на нов началник на палатата да се извърши по естествената законова процедура с показване на номинации и разискването им. " Сметната палата си прави работата по закон, различен е въпросът какъв е законът и какви пълномощия дава на инспекторите ", уточни Василев.

От " Възраждане " също се оповестиха против методът, по който се прави кадровата промяна. " Възраждане " е несъмнено най-одитираната партия - над 10 пъти от 2017 година насам. Но не е в този момент моментът един обречен на смърт парламент да прави такава промяна ", разгласи Костадин Костадинов.

От " Демократична България " оповестиха, че вносителите на решението нарушават правилника за организация на Народното събрание като не оферират разглеждането на решението първо в комисиите. " Прави се опит да се овладее независимостта на този орган и да се удари, тъй като той не се включи в измисления разказ за случая  " Нексо ", уточни Атанас Славов от Демократична България.

" Сметната палата би трябвало да брани държавния бюджет на всички нива. С този началник обаче палатата не дава отговор на държавното ръководство " - по този начин Корнелия Нинова изясни за какво Българска социалистическа партия желае освобождението на Цветан Цветков. За образец Нинова даде одит на ремонта на язовири, който палатата засекретила и тя като министър на стопанската система не получила достъп до отчета. " Това е секретна корупция ", разгласи Нинова.

Дебатите в Народното събрание не престават.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР